• SGMW NEERIJNEN 2024

     

    Denken in mogelijkheden was wel het motto van dit jaar.

    Door graafwerkzaamheden moesten we een alternatief zoeken voor het dressuur terrein. Prima gelukt!

    De graafwerkzaamheden namen ook nog een stuk van het hoofdterrein in beslag, daardoor moest het B-traject aanpast worden. Ook gelukt.

    Waar Waal en Linge ook, net als vele andere verenigingen, mee moest dealen was de regen. Een aantal geplande bouwavonden zagen we dan ook letterlijk in het water vallen. Ieder droog uurtje werd meegepakt. Een week voor de wedstrijd werden de weersvoorspellingen steeds positiever……spannend! Op dinsdagmiddag voor de wedstrijd kwamen de donkere wolken steeds dichterbij, het hoofdterrein stond in no-time helemaal blank, daardoor werd het even heel spannend!

    Maar, na regen komt zonneschijn en flink ook deze keer. Het terrein droogde snel, heel snel en op woensdagavond konden de vele handen ingeruild worden voor de machines en konden de laatste zware klussen toch nog gedaan worden.

    Op donderdag, bij aankomst van de deelnemers scheen de zon tot zaterdagavond een uurtje na de prijsuitreiking.

    Op vrijdag verliep de dressuur prima, ons alternatieve terrein lag er strak gemaaid bij, er was genoeg ruimte voor het losrijden en de proeven konden in alle rust verreden worden.

    De vaardigheid werd verreden op het hoofdterrein. Deze leek minder simpel dan gedacht. Op alle poorten viel wel een keer een bal en de rijders hadden hun handen vol aan de tijd.

    De marathon-dag werd verreden onder een stralende zon

    Het A-traject leidde de menners door de mooie bessen-kwekerij van Bloed-bessen De ruime hindernissen, allen gelegen op het hoofdterrein, met ieder hun eigen thema lagen er mooi bij en voor iedere menner genoeg keuze mogelijkheden om de juiste lijnen te kunnen bepalen. Waar de één voor de winst in het algemeen klassement reed, ging de andere de strijd aan voor het kampioenschap van district-West. Ondanks de hitte kwamen de meeste paarden fit over de finish en door de laatste check bij de dierenarts.

    Rond 18.00uur werden alle prijswinnaars en de kampioenen gehuldigd, gefeliciteerd en voor wie naar het KNHS-kampioenschap mag veel succes.

    Kort na de prijsuitreiking barstte het noodweer los boven Neerijnen, binnen afzienbare tijd stond het hoofdterrein blank, maar dan ook echt blank………..Geluk?!

     

    Waal en Linge bedankt de deelnemers voor hun komst en hopen jullie volgend jaar weer te verwelkomen! De bouwgroep en parcoursbouwer, die met elkaar een mooie wedstrijd hebben gebouwd, de dames van de catering, die voor ieders natje en droogje hebben gezorgd en de vele vrijwilligers die beide dagen weer voor Waal en Linge hebben klaar gestaan!

    Zonder alle hulp geen wedstrijd!

     Uitslagen zijn te vinden op Hoefnet

  • Wat is een SGMW

    SGMW een samengestelde menwedstrijd…….

    Een wedstrijd bestaat uit drie proeven: een dressuurproef, vaardigheidsproef en een marathon. De marathon bestaat uit twee trajecten waaronder een hindernistraject: een echte publiekstrekker. Vooral waterhindernissen zorgen voor veel spektakel. Samengestelde menwedstrijden zijn ingedeeld in klassen L(licht), M(midden) en Z(zwaar).

     

  • DRESSUUR: de dressuurproef wordt verreden in een ring van 80 x 40 meter en duurt ongeveer 7 minuten. De proef bestaat uit meerdere onderdelen die door juryleden worden beoordeeld.De dressuur is bedoeld om de rust, regelmaat van de gangen, harmonie, de houding en beweging van het paard te beoordelen. Ook worden de deelnemers beoordeeld op juistheid van de hulpen, hanteren van leidsels en zweep, houding op de bok en nauwkeurigheid van de figuren en overgangen. Algemene indruk en presentatie, uiterlijke verzorging van de menner en groom, netheid, geschiktheid, uniformiteit en conditie van paard, tuig en rijtuig, harmonie tussen paard en menner.

  • VAARDIGHEID: is bedoeld om de gehoorzaamheid en de soepelheid van de paarden te toetsen, alsmede de behendigheid en het vakmanschap van de menner. Het parcours mag maximaal 800 meter lang zijn en bestaat uit verschillende doorgangen, maximaal 20. Deze doorgangen worden gemarkeerd met oranje kegels waarop een bal ligt. De afstand tussen de kegels wordt bepaald naar gelang de spoorbreedte van het rijtuig waaraan 20-30cm wordt toegevoegd. Er wordt een toegestane tijd van te voren vastgesteld en bekend gemaakt aan de deelnemers.

    Wanneer een deelnemer één of meerdere ballen afwerpt of de toegestane tijd overschrijdt, krijgt men daarvoor strafpunten.

  •  MARATHON: het zwaarste en meest spectaculaire onderdeel van de samengestelde menwedstrijd is de marathon. Dit geldt zowel voor de dieren als voor de menner en groom. Dit onderdeel heeft een lengte van ongeveer 15 km en is verdeeld in twee trajecten van verschillende afstanden en snelheden. De deelnemers starten met het A-traject, een wegtraject van ongeveer 6 á 7 km. De deelnemer moet finishen tussen een minimale en maximale toegestane tijd. Hierna hebben de spannen een verplichte rustpauze van 10 minuten. Het B-traject kan bestaan uit 6, 7 of 8 hindernissen, afhankelijk van niveau van de menner. Een hindernis bestaat uit maximaal zes poorten van A t/m F, die gemarkeerd zijn met rood (aan de rechterkant van de poort) en wit (aan de linkerkant van de poort). De deelnemer dient de juiste alfabetische volgorde van de poorten aan te houden. In de hindernissen zijn verzwaarde reglementen van toepassing. Bij overtreding van deze reglementen kan men extra strafpunten oplopen. Hierbij moet gedacht worden aan: afrijden van losse elementen in een hindernis, beide voeten van de groom op de grond, menner op de grond, herstelde of niet hersteld parcoursfout, omslaan van het rijtuig.

    Voor de start van de marathon worden alle pony’s en paarden gecontroleerd door een dierenarts, dit gebeurd na het A-traject voor de tweede keer en aan het einde, na het B-traject, voor de laatste keer. Controles bestaan uit ademhaling, hartslag en kreupelheid.