Wedstrijdverslag: Vriezeveen, Schijndel, Gaasterland en Nijkerkerveen

In het weekend van 16 en 17 Juni waren er weer 3 samengestelde menwedstrijden. De organiserende verenigingen moesten we dijveren om de gunst van de deelnemers, waarvan Schijndel met 105 inschrijvingen de grootste wedstrijd was.

VRIEZEVEEN
In Vriezeveen reed Marit de Hoop (1-span pony klasse L) een zeer goede dressuur (1e plaats met 49,17 strafpunten), slechts 1 balletje in de vaardigheid en een mooie 2e plaats in de marathon. Hiermee schreef ze de rubriek op haar naam. Ischa Vink reed met zijn 2-span leuke schimmels mee in de klasse 2-span pony klasse L. In de dressuur kreeg Ischa 59,33 strafpunten en reed een 1 balletje in de vaardigheid. In de marathon reed hij naar een 3e plek in de marathon en veroverde hiermee een 2e plaats in zijn rubriek.

Danielle van Tuijl reed met haar 2-span pony een fraaie dressuurproef in de klasse M. Helaas moest ze 2 balletjes incasseren in de vaardigheid. In de marathon deed Danielle haar uiterste best om haar schoonzusje Marjolein Jansen in te halen in de einduitslag. Aan het einde bleek dat dit op 0.12 punten  (minder dan een seconde)  niet gelukt was. Maar hiermee verdiende Danielle wel een mooie 2e plaats.

Ad van Zandwijk reed met zijn 2-span ‘zwartes’ een nette dressuur en behaalde 57,66 strafpunten. In de vaardigheid reed hij een dubbel 0 rondje! Met een 2e plaats in de marathon, behaalde hij totaal een 2e plaats in het klassement 2-span paard klasse M.

GAASTERLAND
Op de wedstrijd in Gaasterland startte John Hol zijn enkelspan paard in de klasse M. Hij begon de wedstrijd met een 2e plaats in de dressuur (54.82 strafpunten). Hierna  schreef  hij de wedstrijd op zijn naam door dubbel 0 in de vaardigheid te rijden en een 2e plaats in de marathon.

Piet van der Meijden reed met zijn mooie vos-tuiger een wat tegenvallende dressuur in de klasse Z. In de vaardigheid rolde maar 1 balletje en in de marathon behaalde Piet een 2e plaats. Dit alles leverde hem overall een 3e plaats op.

Wiebe Kramer reed in de klasse Z met zijn 2-span bruine paarden. Hij startte met een 3e plaats in de dressuur ( 66.27 strafpunten) en 2 balletjes in de vaardigheid. Hierna vloog hij door de marathon en reed alle hindernissen een 1e tijd. In de marathonuitslag bleek dat Wiebe met zijn 2-span sneller was dan menig enkelspan paard.  Dit bracht hem aan de eindstreep de overwinning van de wedstrijd.

SCHIJNDEL
Op de wedstrijd in Schijndel startte Lisanne van Meerten haar pony in de klasse Z. Met 67.89 strafpunten in de dressuur, een bal en een beetje tijd in de vaardigheid sloot ze dag 1 af. In de marathon reed ze 10 seconden sneller dan de nummer 2 en werd hiermee 2e in de einduitslag.

Ton Verschoor had met zijn Haflinger in de klasse L paard een tegenvallende dressuur, 2 balletjes in de vaardigheid. Op dag 2 reed Ton een hele mooie 9e plaats in de marathon met op hindernis 6 een goede snelle 6e plaats.

Berrie Kommejan kwam met zijn schimmeltjes uit in de 2-span pony klasse M. Hij was tevreden over zijn dressuur met 57.93 strafpunten en in de vaardigheid 1 balletje. Dit bracht hem op dag 1 een 1e plaats in het tussenklassement met 3 punten voorsprong op nummer 2. In de marathon ging hij ook heel voortvarend van start tot hindernis 5. Hierin dacht Berrie dat hij er 2 minuten over mocht doen en verspeelde hier zijn voorsprong. Uiteindelijk eindigde hij alsnog op een mooie 3e plaats.

Nico Avezaath kwam uit met zijn langspan met een ander voorpaard dan normaal. Dressuur en vaardigheid waren hierdoor wat minder dan normaal. Door een goede marathon te rijden, schreef hij alsnog de overwinning op zijn naam.

NIJKERKERVEEN  (22 t/m 24 juni)
Op de 3-daagse wedstrijd in Nijkerkerveen was ook de gelegenheid voor de WK-kandidaten enkelspan paard om de FEI-proef te rijden. Daarvoor was een 3-daags format op deze wedstrijd opgezet: op vrijdag dressuur, zaterdag marathon en zondag de vaardigheid. Ekelien van ’t Hoog kwam op deze wedstrijd uit in de klasse enkelspan paard klasse L en scoorde op de 1e dag 58.83 strafpunten. Aad van Marwijk behaalde 59.12 strafpunten in de klasse M enkelspan paard. Calvin van Vogelpoel reed naar 70 strafpunten in de 2-span pony klasse L. Marissa Schuiling ontving een score van 53.42 in de klasse Z-FEI enkelspan pony. Bas de Koning zag 59,11 achter zijn naam staan en Stefan van der Meijden eindigde op dag 1 met 64.36.

Op de marathon-dag stonden er moeilijke hindernissen op de deelnemers te wachten. Ekelien behaalde een mooie 2e plaats. Aad reed een herstelde parcours-fout en eindigde op een 7e plaats. Calvin croste met zijn shetlanders naar een 6e plaats. Marissa reed zich naar een 3e plaats. Bas en Stefan reden zich in hun rubriek respectievelijk naar plaats 2 en 3.

De afsluitende vaardigheid  op dag 3. Dit andere format is een speciale ervaring voor veel menners.

Hierin had Ekelien een foutloze ronde en schreef hiermee de wedstrijd op haar naam. Aad moest 3 balletjes incasseren en eindigde als 8e. Calvin steeg dankzij zijn vaardigheidsrit met maar 1 balletje in het klassement naar de 5e plek. Marissa reed een balletje en 0.48 voor tijd en won hiermee de wedstrijd. Bij Bas rolden 2 balletjes en eindigde zo op de 5e plaats. Stefan kwam over de finish met 3 balletjes en 0.78 voor tijd. Dit leverde hem de 10e plaats op in het eindklassement.

Geschreven en met dank aan: Ton van de Ven